Det autonome nervesystem er inddelt i to der styrer vores arousal/energiniveau. Det parasympatiske nervesystem gør os rolige så vi kan slappe af, fordøje maden og restituere kroppen. Det sympatiske nervesystem får en masse energi ud i kroppen, så vi kan bevæge os hurtigt, få noget lavet, og kæmpe eller flygte, hvis det er nødvendigt. Hvis man har angst eller stress er det sympatiske nervesystem overaktivt og der er brug for at aktivere det parasympatiske nervestem. Det autonome nervesystem styrer nogle af de processer i kroppen som vi  normalt ikke kan påvirke med viljens kraft: det er hjerterytme, puls, blodtryk, den glatte muskulatur (de glatte muskler findes i de indre organer og sørger for de bevægelser, som sker automatisk, dvs. uden viljens indflydelse. De findes omkring tarmene, i mavesækken, i øjets regnbuehinde, i kønsorganerne samt flere andre steder). Men via forskning har man fundet ud af, at vi kan aktiverer det parasympatiske nervesystem med vores vejrtrækning. Vi kan altså få ro i kroppen ved bevidst at trække vejret på nogle bestemte måder!

Læs forskningsartiklen: The physiological effects of slow breathing in the healthy human

Denne artikel indeholder en oversigt over normal respirationsfysiologi og de dokumenterede resultater fra forskningen om langsom vejrtrækning. Artiklen fokuserer bl.a. på påvirkningen af det autonome nervesystem og konkluderer, at der er en tydelig effekt på det autonome nervesystem således, at det parasympatiske nervesystem bliver dominerede, hvis man har en vejrtrækning, der ligger på mellem 6-10 åndedrag pr. minut.

Jeg har selv i min praksis brugt en vejrtrækningsteknik til voksne fra den amerikanske biomediciner Andrew Weil (som har den fra yogaen), hvor man trækker vejret ind mens man tæller til 4 og holder vejret mens man tæller til 7 (1-7) og ånder ud mens man tæller til 8 (1-8). Når man trækker vejret på denne måde bliver udåndingen dobbelt så lang som indåndingen. Jeg har tilpasset denne til børn igennem årene. Børn har naturligt en hurtigere vejrtrækningsrytme – så metoden til dem er 3-5-6. Det eller en rytme uden pausen 3-6. Det er den ene af de to vejrtrækningsteknikker, som er med i min bog.